BERGMANN Rådgivning

Revision, Regnskab og Rådgivning

Historie (om Rustenborgvej 7, Kgs. Lyngby)

(Uddrag af artikel i Det Grønne Område nr. 1, 27.-29. December 2008)

 

Ægteparret Gyrithe og Johan Lemche (se billede til højre) på Rustenborgvej var midpunktet i en vældig familie- og bekendtskabskreds i og omkring Kgs. Lyngby. Hun var forfatter og en ledende skikkelse i Dansk Kvindesamfund, og han var kredslæge og toneangivende i konservativ kommunalpolitik i Lyngby Kommune. Johan Lemche var en lokalpolitisk strateg, og det var ham, der 'opfandt' dobbeltnavnet 'Lyngby-Taarbæk' til kommunen i 1909.

 

 Gyrithe og Johan Lemche var ivrige lokalhistorikere, og Gyrithe Lemche blev den første formand for Historisk-Topografisk Selskab i 1928. Til deres familiekreds hørte bl.a. Gyrithe Lemches brorsøn, politikeren og forfatteren Hartvig Frisch, der ligesom andre familiemedlemmer ligger begravet i det vestligste hjørne af Lyngby Assistens Kirkegård.

 

 

Den neapolitanske fisker i Lyngby

(Uddrag af artikel i Det Grønne Område 17. April 2018)

 

Inspirationen til skulpturen kom fra Italien og handler om læring og samspillet mellem generationer


Af Mette Henriksen

 

I et lille anlæg på Rustenborgvej finder man skulpturen ”Den neapolitanske Fisker”, som hører til en af de ældste skulpturer i Lyngby-Taarbæk Kommune. Skulpturen er skabt af kunstneren Otto Evens (1826-1895) i 1859, og den forestiller en fisker, som sidder med sin søn og lærer ham at spille på fløjte. Fiskeren sidder med opsmøgede bukser i bar overkrop og bærer den typiske, frygiske hue, som blev brugt af neapolitanske fiskere i 1800-tallet. Barnet har en kjolelignende skjorte på. Barnet mellem faderens knæ får hjælp til at spille på et musikinstrument, og farens opmærksomhed er lige så stærk som barnets koncentration. Det er en hverdagsagtig situation kunstneren skildrer, nemlig at videregive lærdom og viden til næste generation og at indføre barnet/eleven i kunstens verden. Samtidig ... (læs mere her).

 

 

Forrest Gyrithe og Johan Lemche med et oldebarn. Bag dem, datteren Karen og Hartvig Frisch. (Illustration fra Lyngby Bogen 2008).

Skulpturen ”Den neapolitanske Fisker” på Rustenborgvej, 1955. Foto: Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv

Revisionsfirmaet Bergmann :: Rustenborgvej 7A :: DK-2800 Kgs. Lyngby :: Denmark :: Tlf: 45 88 81 00 :: Email: kontakt@frankbergmann.dk